Rijd elektrisch

De roep van moeder natuur om duurzaam vervoer is eindelijk verhoord. Elektrische auto's veroveren in hoog tempo ons straatbeeld. Het aantal laadpalen blijft groeien. Kies daarom vandaag nog voor een elektrische auto. 

5 redenen om elektrisch te rijden

Van eenmansvisies naar wereldwijde massaproductie: elektrische auto's hebben de afgelopen decennia een flinke weg afgelegd en nu hun plaats opgeëist in een auto-industrie die met de dag stoffiger dreigde te worden. De weerstand tegen verandering is groot, zeker als er ineens zoveel nieuws op de markt verschijnt. Maar de stap is gezet – en met succes! Elektrisch rijden is geaccepteerd en niet meer te stuiten. Overvolle steden en hun inwoners vragen om nieuwe vormen van vervoer. Nieuwe én oude autofabrikanten komen met het schone antwoord. Of u aan uw eerste auto toe bent of een vervanging voor uw huidige wagen zoekt: hier zijn vijf goede redenen om vandaag nog elektrisch te gaan rijden.


1. Het is goedkoper

Dit hoort uw portemonnee graag: EV's ‘tanken’ aanzienlijk goedkoper dan hun traditionele tegenhangers (benzine/diesel). Elektrische auto's (volledig elektrisch en hybride) besparen per jaar tot meer dan 75% van het normale  benzineverbruik en komen bovendien wereldwijd in aanmerking voor een breed scala aan overheidssubsidies en andere fiscale voordelen. Kijk hier voor een overzicht van alle voordelen waar u in Nederland van kunt profiteren.


2. Het is zelfvoorzienend

Als u elektrisch rijdt, hoeft u zich niet druk te maken over bijtanken en het vinden van een benzinestation. In plaats daarvan geniet u van de dag, terwijl uw elektrische auto gemakkelijk aan een laadpaal wordt opgeladen, thuis, op het werk of onderweg. Nu zonnepanelen ook voor particulieren steeds bereikbaarder worden, kunnen we zelfs onze eigen elektriciteit opwekken. Zo wordt het laden op de langere termijn nóg voordeliger.

Er zijn meerdere gemeenten in Nederland waar u via de website een verzoek kunt indienen voor het plaatsen van publieke laadpalen bij u in de buurt of langs uw dagelijkse route. Lees hier  hoe u een laadpaal kunt aanvragen in  Amsterdam en Rotterdam.


3. Het is schoon

Veruit heb belangrijkste voordeel: elektrisch rijden produceert geen schadelijke fijnstoffen en minder CO2. Natuurlijk leidt het opwekken van elektriciteit nog steeds tot CO2-uitstoot. Maar een recent onderzoek van de  Amerikaanse Union of Concerned Scientists heeft aangetoond dat ongeacht waar u uw elektrische auto oplaadt, zelfs als het in een regio is waar relatief veel ’vieze’ energie zoals kolen wordt verbruikt, de uitstoot van een EV nog steeds significant lager is dan die van een  benzine- of dieselauto. Daar komt nog bij dat elektriciteitsnetwerken steeds meer stroom leveren die afkomstig is van alternatieve bronnen, zoals zonnepanelen en windmolens. Het laden van elektrische voertuigen wordt daardoor nog schoner. In veel Europese landen, waaronder Nederland, worden elektrische auto's zowel thuis als in het openbaar al met groene elektriciteit opgeladen.   


4. Het is simpel

Het geheim achter het gemak: de eenvoud. Ondanks hun geavanceerde technologie, zijn elektrische auto's verrassend eenvoudig  te onderhouden. De afwezigheid van een benzine- of dieselmotor betekent dat er minder bewegende onderdelen zijn. De onderhoudskosten zijn daardoor veel lager en er hoeft nooit olie vervangen te worden. De remblokken hebben wel periodieke onderhoud nodig,  maar dankzij de recuperatieremmen lang niet zoveel als bij conventionele auto's. De directe torsie, de verbeterde range en het volledig geluidloos rijden maken het tot een waar plezier om met een elektrische auto de weg op te gaan.


5. Het is duurzaam

Even een geruststelling: vooroordelen als “Elektrische auto's hebben een kleine range en het duurt lang om ze op te laden" zijn niet terecht. Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat het opladen bijna altijd thuis gebeurt, tijdens een goede nachtrust of op het werk onder kantooruren. Bovendien is de actieradius van een elektrische auto in Nederland meer dan genoeg voor de dagelijkse afstand thuis-werk. Meer dan 80% van de inwoners van de EU rijdt gemiddeld minder dan 65 kilometer per dag.
Dat betekent dat voor hen elke elektrische auto toereikend is. Met batterijen met meer capaciteit, meer laadpunten en snelladers zullen elektrische auto's met een kortere laadbeurt nog langere afstanden af kunnen leggen.

 

Kenniscentrum

Heeft u vragen over elektrisch rijden en het opladen van elektrische auto's? Vind alle antwoorden hier.

Vind het antwoord